agricultura-regenerativa

PROGRAMA D’AGRICULTURA REGENERATIVA I CARBONI

Implementa agricultura regenerativa, millora les condicions del sòl i clima, i obtingui beneficis. 

​Programa de agricultura regenerativa y carbono

Participa en el primer programa d’agricultura regenerativa que permetrà generar crèdits de carboni de la península ibèrica sota l’estàndard VCS, el més estès i reconegut a nivell global. 

verra

El carboni i l’agricultura.

Ens trobem en un dels moments més crítics de la història de la humanitat, ja que la crisi climàtica provocada per l’elevada concentració de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera amenaça directament la nostra societat. 

És vital reduir el carboni atmosfèric si volem mantenir l’escalfament global per sota dels 2 graus, i això passa per reduir les emissions, i per incrementar el carboni capturat pels boscos, els oceans i els sòls. 

Si bé l’agricultura representa pràcticament un 20% de les emissions antropogèniques actuals, un canvi en la manera de produir pot afavorir la reducció progressiva de carboni atmosfèric. Aplicar pràctiques i estratègies regeneratives contribueix a la millora dels sòls i la biodiversitat, l’augment de la capacitat de retenció d’aigua de pluja, un increment de la rendibilitat a mitg termini i la captura de gasos d’efecte hivernacle. 

carbono-agricultura

Crèdits de carboni

Un crèdit de carboni correspon a una tona equivalent de diòxid de carboni que ha estat capturada de l’atmosfera o que s’ha deixat d’emetre, i que ha complert una sèrie de requisits establerts per un estàndard de carboni. 

A través dels Mercats Voluntaris de Carboni, aquests crèdits poden ser comercialitzats perquè organitzacions que estan en procés de reduir les seves emissions puguin compensar les que encara no poden evitar. 

Entre les pràctiques reconegudes pels estàndards internacionals per a la generació de crèdits de carboni es troben aquelles que permeten reduir les emissions i augmentar la captura de carboni en sòls agrícoles, permetent als agricultors obtenir beneficis addicionals per la venda de crèdits. 

Els canvis de gestió de la finca que permeten reduir emissions, engloben la incorporació de noves pràctiques, deixar d’aplicar, o millorar algunes que ja s’estan duent a terme. 

Alguns exemples de pràctiques que permeten reduir emissions consisteixen en disminuir o eliminar el llaurat, optimitzar l’aplicació de fertilitzants i utilitzar fertilitzants orgànics, sembrar o mantenir cobertes vegetals, millorar la gestió de l’aigua, millorar la gestió de subproductes o residus, rotació de cultius, *intercropping, *double*cropping, introducció i/o millora de les pràctiques de pastura… 

La capacitat de generar crèdits pot variar en funció de les condicions de cada explotació, així com en funció de la intensitat de les pràctiques regeneratives aplicades.

El preu del crèdit pot variar segons l’oferta i la demanda, però en qualsevol cas representa un ingrés addicional per a l’agricultor que decideix implementar pràctiques de gestió sostenible al seu sistema productiu actual. 

Com es mesura el carboni?

La metodologia *Verra VM0042 permet calcular la reducció d’emissions i l’augment de carboni emmagatzemat en el sòl, que s’obtenen millorant les pràctiques de gestió agrícola utilitzades. 

Per a fer els càlculs es tenen en compte els tipus de cultius, les cobertes vegetals, el llaurat, els fertilitzants nitrogenats aplicats, l’ús de combustibles fòssils, la crema de biomassa, i les pràctiques de pastura. 

S’estableix un punt de partida de la finca (*baseline) i es van monitorant els canvis en emissions i captures de carboni al llarg del temps, mentre s’està duent a terme la gestió agrícola millorada. 

La reducció d’emissions GEI i l’absorció de carboni pel sòl, es quantifica en tones de CO2 equivalent, i són certificats per a la seva comercialització. 

verra
como-mide-carbono

El nostre programa d’agricultura regenerativa i carboni. 

La Fundació Tierra Pura, Agroassessor i *One *Carbon *World, posem en marxa un programa d’implementació de pràctiques regeneratives que permetrà l’obtenció de crèdits de carboni en el sector agrícola.

Per a formar part d’aquest programa i obtenir els beneficis generats per la venda de crèdits de carboni fa falta:

 1. Adherir-se al Programa de generació de crèdits de carboni.
 2. Aportar la informació necessària per a establir la Línia de base *Baseline / Punt de partida de la finca:
  • Referència, mapes, i superfície de les parcel·les que es volen incloure al projecte.
  • Gestió agrícola de les parcel·les durant els últims 3-4 anys (cultius, llaurat, fertilització, rendiments, consum de combustibles, consum d’aigua, i pastura).
  • Comprovants – justificants dels consums de combustibles i fertilitzants.
  • Analítiques dels sòls de les finques que formin part del projecte.
 3. Proposar / Informar sobre els canvis en la gestió agrícola de la finca que es duran a terme i el compromís de mantenir-los al llarg del temps.
 4. Rebre la conformitat / acceptació per part del Programa i posteriorment per *Verra/ Entitat certificadora per a poder formar part del Projecte (compliment de l’estàndard *Verra VM0042).
 5. Monitorar / Determinar / Calcular la reducció d’emissions captura de carboni en els sòls per a obtenir el nombre de crèdits de carboni.
 6. Obtenir la certificació dels crèdits de carboni generats
 7. Posar els crèdits a disposició dels compradors potencials.

Vull generar i vendre crèdits de carboni. 

A través del nostre programa, pots augmentar el carboni en el teu sòl, generant crèdits per a comercialitzar o compensar les teves emissions. 

Aconsegueix ingressos addicionals capturant carboni i millorant així la sostenibilitat ambiental, social i econòmica de la teva finca. 

Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb tu per a exposar-te els detalls del nostre programa.

generar-vender-creditos-carbono

¿Necesitas que te acompañemos y asesoremos en el proceso de elaboración y comercialización de tus propios productos?

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER I NO ET PERDIS CAP NOVETAT

Menorca: Ronda Estancia 62, 07740 – Es Mercadal. Tel +34 971 04 86 45  |  info@agroassessor.com  |  Girona: C/ Requesens 5, 17491 – Peralada. Tel +34 972 53 86 37

Ronda Estancia 62, 07740 Es Mercadal

Menorca. Tel +34 971 04 86 45

admin@agroassessor.com

C/ Requesens 5, 17491 Peralada

Girona Tel +34 972 53 86 37